Агробезбар’єрність: Допомога ветеранському бізнесу на Закарпатті

  • Новини
  • 21.05.25

Міністерство аграрної політики та продовольства України започатковує нову інформаційну рубрику щодо розвитку безбар’єрного простору. Рубрика присвячена агропідприємствам і фермерам, які впроваджують безбар’єрні підходи у своїй діяльності, інклюзивні технології, адаптують робочі місця, відкривають нові можливості для маломобільних груп, літніх людей, ветеранів, внутрішньо переміщених осіб та інших осіб, які потребують безбар’єрного простору.

Агросектор може бути не лише економічно сильним, а й соціально відповідальним. Історія перша – економічна безбар’єрність. Допомога ветеранському бізнесу на Закарпатті. За даними Закарпатської обласної військової адміністрації, наразі в області діє дві програми, затверджені обласною радою: Програма розвитку та підтримки галузі рослинництва в області на 2021 – 2025 роки та Програма розвитку і підтримки тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції в області на 2021 – 2025 роки.

Програмами підтримки в області скористалася низка підприємців-ветеранів, завдяки чому зуміли започаткувати бізнес і працевлаштувати інших. Власник торгової марки «Майстерня крафтових екопродуктів «Іршавка» Юрій Андрела отримав державну підтримку протягом 2023-2024 рр на загальну суму понад 1 млн грн. З них близько половини – на розвиток переробки молока, решту – на промислове вирощування риби.

Підприємець розводить кіз та овець і розвиває власну торгову марку. У господарстві утримується 126 кіз та 64 вівці. Власник надає пріоритет у розвитку переробки молока, придбав обладнання для молокопереробного цеху (пастеризатор, сепаратор вакуматор та ін.), наразі проводить переробку, виробництво та фасування продукції, яку реалізує у крафтових крамничках області.

Крім того, закуповує молоко у фермерів Берегівського району, планує придбання високопродуктивних корів для власної сировинної бази. Виготовляється 9 видів молочної продукції, переробляючи в середньому по 170 літрів молока в день.

В планах – розширення виробництва, збільшення асортименту та організація гастрономічних маршрутів по території Національного парку «Зачарована долина» та ін. Зараз на підприємстві працює четверо людей. У поточному році планується створити ще 3 додаткові робочі місця за рахунок розширення виробництва.

Другий напрямок бізнесу, який також допомагає розвивати держава, – промислове вирощування риби. Господарську діяльність здійснює на основі виробничої території, взятої у довгострокову оренду на 25 років з правом пролонгації. Тут працює чотири особи. У наступному році планується прийняти на роботу ще трьох чоловік, саме за рахунок розширення рибного господарства. Поки що вирощувалися лише теплолюбиві риби, переважно коропові, а саме: короп, білий амур, товстолоб, карась, щука, сом, окунь. З метою підвищення економічної ефективності Проєкту в даний час йде будівництво об’єктів рекреаційної інфраструктури: ресторан, альтанки, мангали, стави для утримання риби та любительської риболовлі, контактного зоопарку та ін.

* Рубрика є частиною інформаційної кампанії з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року.