ПРИКЛАДИ ВЕТЕРАНСЬКОГО ФЕРМЕРСТВА ПЕРЕКОНУЮТЬ У МОЖЛИВОСТІ УСПІХУ

  • Роман Корінець
  • Інші питання
  • 27.07.23

Олена Протченко, аналітик проєкту «Школа сімейного фермерства для ветеранів і ветеранок»

Роман Корінець, директор Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України, керівник проєкту «Школа сімейного фермерства для ветеранів і ветеранок»

 

Ніщо так не запалює як успіх інших людей та організацій. Це стосується і ветеранського фермерства.

Саме тому у рамках Школи сімейного фермерства для ветеранів і ветеранок був запланований семінар «Практичні приклади ветеранського фермерства, кооперації. Супровід і менторство» (https://fsv.dorada.org.ua/uk/seminar-dlya-veteraniv-i-veteranok-praktichni-prikladi-veteranskogo-fermerstva-kooperaciyi-i-mentorskij-suprovid-dlya-veteraniv-ta-veteranok), який, де-факто, перетворився на зустріч ветеранів-фермерів, дорадчих служб, компаній, що надають послуги зі слухачами Школи.

Дослідження засвідчують, що значна частина ветеранів і ветеранок готові розпочати власний фермерський бізнес чи розширити його. Та на старті будь-якого бізнесу важко уникнути помилок, а особливо у такій ризикованій сфері як сільське господарство. Досвід успішних фермерів – бойових побратимів може суттєво допомогти уникнути бодай деяких з них ветеранам і ветеранкам, що планують перші кроки у сімейному фермерстві.

Іван Павліш є одним із тих Захисників, що досяг успіху у фермерській справі і впевнено завойовує нові вершини. Його фермерському господарству «Брунат» вже 5 років та 40 гектарів землі. У господарстві працює на постійній основі 5 працівників та 20 сезонних.

Основні культури - соя, озима пшениця та гречка.

Але Іван завжди у пошуку нових видів діяльності, у пошуку інновацій, що допомагають розвивати власний бізнес, робити його більш успішним.

З 2020 року господарство займається ще й вирощування такого поки що екзотичного для України продукту як батат. Вже подано заявку на реєстрацію торгової марки "БАТАТКО".

З 2023 року Іван з партнерами, серед яких є і ветерани, запустили проект з обприскування полів, проведення їх мультисекторного аналізу за допомогою агродронів під торговою маркою  "Aviagro".

Однією із передумов успіху Івана та його фермерського господарства є постійне навчання. У арсеналі його навчальних здобутків:  ступінь магістра з управління бізнес-проєктами», ступінь магістра з правознавства; програма з підприємницької діяльності для ветеранів АТО та ООС на базі Київської Школи Економіки; Програма «Управління проектами» на базі НУ "Львівська Політехніка" при підтримці школи бізнесу одного із університетів Норвегії. Незважаючи на таку здобутки, він ще став й активним слухачем Школи сімейного фермерства для ветеранів і ветеранок.

Більше про господарство Іван Павліша можна дізнатися на з матеріалів «Школи сімейного фермерства для ветеранів і ветеранок»: (https://www.youtube.com/watch?v=0P3h0Bb0QUg).

Про фермерське господарство «Файна Беррі» та його співзасновника - ветерана АТО Миколу Стецьківа знають чимало мешканців Львівщини (https://www.youtube.com/watch?v=f9CQ2Vki5fs).

Заснував ФайнаBerry Микола Стецьків, коли повернувся з війни. Як учасник АТО у 2015 році він отримав клаптик землі під Львовом – 10 соток і посадив 4 грядки. Микола створював цю сімейну ферму разом зі своєю дружиною Іванною.

Тепер господарство продає полуницю не тільки населенню, а й поставляє її  у BankHotel та львівську майстерню шоколаду.

Та відрізняє це господарство від інших те, що полуницю можна замовити додому, передплатити (як газету) на рік, або назбирати на полі самостійно. Збирати на полі – улюблене заняття гостей господарства, полуниця так – найсмачніша. Сюди приїздять сім’ї, компанії друзів, батьки з дітьми – відчути насолоду від роботи на полі, влаштувати пікнік, побути разом.

Планується також відкриття ФайнаBerryPark! Там буде рости полуниця, малина, лохина і лавандові поля. А також щорічний фестиваль полуниці.

Більше про господарство «Файна Беррі» можна дізнатися на з матеріалів «Школи сімейного фермерства для ветеранів і ветеранок»: https://www.youtube.com/watch?v=f9CQ2Vki5fs&list=PLSbqpid8ZZhrWgSqmtm9TMEqb0jv288ZL&index=2.

Микола Стецьків, Іван Павліш є дуже відкритими людьми: вони охоче діляться не тільки історіями успіху, а й розповідають про невдачі, щоб інші могли їх уникати.

В Україні є чимало інших успішних історій ведення ветеранського аграрного бізнесу. Одна з них, це історія ветерана російсько-української війни Сергія Селезня, який через поранення переніс 33 операції на колінах, через що довелося змінити професію, бо працювати будівельником уже не міг. Тому наважився реалізувати заповітне бажання: стати фермером. Взяв кредит та орендував понад 200 гектарів землі на Київщині, де вирощує зернові та олійні культури. А ще займається вівчарством. Сергій вважає,  що фермерство для ветерана – це не тільки бізнес, це ще й найкращий спосіб реабілітації після фронту (https://www.seeds.org.ua/veteran-ato-fermerstvo-najkrashha-reabilitaciya/).

Саме з любові до землі та ягід й народилося господарство в селі Вільхівці, Львівської області. Повернувшись із Сходу України, ветеран АТО Святослав Багрій вирішив розвивати власну справу та, наразі успішно займається вирощуванням малини (https://mva.gov.ua/ua/news/fermerstvo-yak-biznes-yak-veterani-ato-rozvivayut-silske-gospodarstvo-krayini).

На Запоріжжі ветеран АТО, переселенець із Донецька Богдан Чабан об'єднав українських фермерів та започаткував екологічний стартап. На початку 2021 року в Україні з'явилася нова компанія Ovochar — магазин екологічно чистих овочів, де отримати кошик свіжих продуктів із теплиці можна безпосередньо від фермера (https://shotam.info/z-hriadky-do-stolu-yak-veteran-z-donetska-ob-iednav-desiatky-fermeriv-aby-razom-vyroshchuvaty-naturalnu-produktsiiu/).

Назар Фомін зі Стрия, що на Львівщині, воював у донецькому Гранітному, а тепер вирощує птицю та перепелині яйця під брендом «Файний вуйко» (https://tvoemisto.tv/news/vid_avtomata_do_vlasnoi_fermy_yak_atovets_stav_rozvodyty_perepilok_117278.html).

У 2021 р. група учасників АТО створила сільськогосподарський кооператив «Перлина Одещини» (https://kurkul.com/karta-kurkuliv/10283-sk-perlina-odeschini).

Цей перелік можна продовжувати… На жаль, частина ветеранських господарств після 24 лютого 2022 року припинила діяльність через окупацію чи призупинила діяльність через те, що ветерани та ветеранки знову пішли на війну захищати країну.

З успішними історіями ветеранського бізнесу можна ознайомитися на Інтернет-платформі «Школа сімейного фермерства для ветеранів і ветеранок» (https://fsv.dorada.org.ua/uk/krashi-praktiki-veteranskogo-simejnogo-fermerstva).

Школа сімейного фермерства для ветеранів і ветеранок  продовжуватиме зустрічі представників ветеранського аграрного бізнесу, бо це найбільш ефективно, коли  знання передаються  від ветеранів-фермерів і фермерок до ветеранів-фермерів і фермерок. Так закладаються основи взаємодопомоги, менторства. Так формуються ветеранські фермерські коаліції, ветеранські сільськогосподарські кооперативи.  Задля успіху на фермерському фронті.

Прес-служба Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України

 

Довідково: Проєкт «Школа сімейного фермерства для ветеранів та ветеранок» здійснюється безпосередньо Всеукраїнською громадською організацією «Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України» та став можливим завдяки Програмі реінтеграції ветеранів, яку реалізує IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю Всеукраїнської громадської організації «Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України» і не обов’язково відображає погляди Державного департаменту США та IREX.