ГРАНТИ ДЛЯ ВЕТЕРАНСЬКОГО ФЕРМЕРСТВА

  • Роман Корінець
  • Бізнес-планування
  • 27.07.23

Роман Корінець, директор Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України, керівник проєкту «Школа сімейного фермерства для ветеранів і ветеранок»

 

Світова практика переконує, що фермерство  -  це один із найважливіших, найшвидших і найпростіших інструментів не тільки самозайнятості ветеранів/ветеранок, а й повернення їх до повноцінного цивільного життя на загал. Водночас, є розуміння того, що для більшості українських ветеранів фермерство – справа нова. А реалізація нових ідей потребує коштів.

У країні, що захищається від російської агресії, бракує коштів для підтримки фермерства у державному бюджеті. Та й більшість ветеранів і ветеранок складно віднести до заможних людей. Задумуючись про створення фермерського господарства чи його розвиток, більшість із них стикатиметься з необхідністю готувати заявки на отримання грантів від різноманітних донорських організацій – державних і недержавних, українських і міжнародних.

Для європейських чи американських фермерів це звичайна процедура — фонди оголошують конкурси, переможці конкурсів отримують гранти. Та й то їм у цій справі допомагає, без перебільшення, армія сільськогосподарських дорадників, фінансових консультантів, послуги яких часто оплачуються повністю чи частково державою.

Та для більшості фермерів України  підготовка заявки на такий конкурс ідей та проєктів – велика проблема: бракує власних знань, досвіду, практики; сільськогосподарське дорадництво ще не має належної підтримки від держави; фінансових консультантів не так багато, а вартість їхніх послуг подекуди «кусається».

Що ж необхідно для того, щоб зробити ветеранське фермерське господарство чи створений ветеранами сільськогосподарський кооператив одним з отримувачів гранту?

Відповідь проста: здобувати знання та навички для того, щоб отримувати гранти, коли не вистачає власних коштів на створення фермерського господарства родиною ветеранами на його розвиток.

Допомогти ветеранам і ветеранкам здобути такі знання -  одне із завдань проєкту «Школа сімейного фермерства для ветеранів і ветеранок», що реалізується Національною асоціацією сільськогосподарських дорадчих служб України (НАСДСУ). Цій темі був присвячений семінар «Основи фандрейзингу для ветеранів і ветеранок» (https://fsv.dorada.org.ua/uk/seminar-dlya-veteraniv-i-veteranok-osnovi-fandrejzingu-dlya-veteraniv-i-veteranok).

Фандрейзинг — це пошук ресурсів (людей, устаткування, інформації, часу, грошей тощо) для реалізації проєктів та / або підтримання існування ветеранського фермерського господарства чи кооперативу. Це також наука про успішне переконання інших у тому, що діяльність ветеранського фермерського господарства чи сільськогосподарського кооперативу заслуговує уваги і підтримки.

У центрі фандрейзингу стоїть людина — фандрейзер. Ветерани та ветеранки можуть також ними стати бодай для себе, якщо освоять мистецтво завойовувати гранти.

Грант – це слово звучить часто, але чи всі люди розуміють його правильно? Грант - це не просто видача грошей чи майна людьми чи організаціями будь-кому на будь-що. У нашому випадку, грант – передача майна чи грошей ветеранам та ветеранкам, які хочуть створити СФГ чи розвивати його. Тобто, майно чи гроші передаються для досягнення ветеранами і ветеранками конкретної цілі – створення чи розвиток СФГ. На інші речі ці кошти витрачати не можна.

Як правило, грант надають донори (люди чи організації) на підтримку проєктів, котрі відіграють важливу роль у житті суспільства, громади, але не є надто прибутковими, високорентабельними. Це точно про СФГ чи сільськогосподарські кооперативи, про ветеранське підприємництво.

Учасники Школи запитували, чи варто при створенні ветеранського СФГ чи кооперативу сподіватися тільки на гранти?

У жодному випадку «НІ»!

Гранти сьогодні є, а завтра їх може й не бути. Що буде з тоді з Вашим бізнесом? Ви збанкрутуєте! Чи не тому так багато сільськогосподарських кооперативів збанкрутувало, що вони не вкладали у його розвиток власних ресурсів, а тільки сподівалися на гранти.

Розглядайте грант як доповнення до Ваших власних ресурсів. Як те, що допоможе Вам швидше розпочати власну справу чи розвинути її.

Завданнями, що стоять перед ветераном чи ветеранкою, які шукають ресурси для заснування чи розвитку ветеранського фермерства, у процесі фандрейзингу є:

  • Пошук потенційних донорів – тих, хто може дати вам додатковий ресурс.
  • обґрунтування потреб господарства відповідно до інтересів потенційних донорів та рівнем їх розуміння ваших проблем;
  • постійна робота з потенційними донорами (формування, підтримка і розвиток зв'язків);
  • формування громадської думки на користь підтримки ветеранського бізнесу.

У ході семінару «Основи фандрейзингу для ветеранів і ветеранок» (https://fsv.dorada.org.ua/uk/seminar-dlya-veteraniv-i-veteranok-osnovi-fandrejzingu-dlya-veteraniv-i-veteranok)  фахівці НАСДСУ знайомили ветеранів і ветеранок:

  • зі стратегіями та методами пошуку ресурсів;
  • з тонкощами написання грантової заявки;
  • як скласти бюджет проєкту;
  • з тим, як спілкуватися з донорами та зрозуміти їхні вимоги;
  • як звітувати перед донорам за використані ресурси;
  • що робити, коли донор скаже «ні».

Учасники Школи запитують часто, де шукати гранти?

Якщо йдеться про сімейне фермерство, сільськогосподарську кооперацію, то в першу чергу мова про Інтернет-сторінки Міністерства аграрної політики та продовольства України (https://minagro.gov.ua) та   Державного аграрного реєстру (https://www.dar.gov.ua).

На сайтах Міністерства у справах ветеранів України (https://mva.gov.ua),   Українського ветеранського фонду (https://veteranfund.com.ua) можна знайти найбільш повну інформації про програми, проєкти інструменти та заходи державної підтримки ветеранів і ветеранок.

Урядовий проект “єРобота” (https://erobota.diia.gov.ua) інформує про надання грантів для започаткування бізнесу, розвитку підприємництва та навчання. Подача заявки на грант здійснюється через Портал Дія (https://diia.gov.ua/services/categories/biznesu/yerobota).  Шукаючи гранти на розвиток фермерства, звертайте увагу й на «НЕаграрні» гранти. Наприклад, гранти на власну справу (https://diia.gov.ua/services/grant-na-vlasnu-spravu):  до 250 тис. грн. можна отримати ветерану чи ветеранці й використати на започаткування чи розвиток фермерської справи.

Для пошуку грантів від програм і проєктів міжнародної технічної допомоги варто  скористатися сайтами-агрегаторами – найбільш відомі серед них портал «Громадський простір» (https://www.prostir.ua) та Ресурсний центр ГУРТ (https://gurt.org.ua).

Пам’ятайте, нездатність представити добре документований проект чи невміння викласти донорові чіткі і зрозумілі аргументи призводить до того, що ветеранами і ветеранками не використовуються кошти, котрі донори призначають на цілі, яких ви прагнете досягти.

Процес написання грантових заявок інколи є зовсім непростим. Далеко не всі фермери є «письменниками». Звертайтеся до НАСДСУ (www.dorada.org.ua),  беріть участь у роботі Школи сімейного фермерства для ветеранів і ветеранок війни.

Прес-служба Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України

 

Довідково: Проєкт «Школа сімейного фермерства для ветеранів та ветеранок» здійснюється безпосередньо Всеукраїнською громадською організацією «Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України» та став можливим завдяки Програмі реінтеграції ветеранів, яку реалізує IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю Всеукраїнської громадської організації «Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України» і не обов’язково відображає погляди Державного департаменту США та IREX.