ПРО СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКУ КООПЕРАЦІЮ ТА ВЕТЕРАНСЬКІ КООПЕРАТИВИ

  • Роман Корінець
  • Кооперація
  • 27.07.23

Роман Корінець, директор Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України, керівник проєкту «Школа сімейного фермерства для ветеранів і ветеранок»

Михайло Вишньовський, тренер з кооперації Львівської аграрної дорадчої служби, голова сільськогосподарського кооперативу «Стрийський ясь»

Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України (НАСДСУ), розуміючи важливість  залучення ветеранів і ветеранок до сільського господарства, розпочала піонерський проект «Школа сімейного фермерства для ветеранів і ветеранок».

Мета школи: допомогти Захисникам і Захисницям, що повернулися з війни, пройти шлях від Воїна до Фермера. Особливий акцент діяльності Школи – ветеранські сімейні фермерські господарства.

Зрозуміло, що зробити успішними невеликі ветеранські фермерські господарства без кооперації дуже складно. А от через кооперацію – це цілком реально; це світовий досвід. Якщо підійти до справи системно, виважено, наполегливо та, обов’язково, зі  знанням  теперішньої ситуації.

Та реальність, поки що, виглядає не дуже обнадійливою.

У процесі підготовки навчальної програми Школи фахівцями НАСДСУ було проведено опитування для виявлення найбільш цікавих для ветеранів тем майбутнього навчання. Сільськогосподарська кооперація опинилася тільки на 7 місці в списку пріоритетів учасників Школи.

Чому так? Та й чи варто говорити про сільськогосподарську кооперацію під час війни?

Спілкуючись з ветеранами і ветеранками,  вдалося з’ясувати, що більшість з них ще мають надто мало знань про сільськогосподарську кооперацію. Більшість практично не стикалася з діяльністю сільськогосподарських кооперативів. Годі вже й говорити про знання кооперативного права,  економічної сутності кооперації чи організаційних особливостей роботи сільськогосподарського кооперативу. Частина учасників Школи не завжди мала позитивне ставлення до кооперації: мовляв, це щось таке з минулого.

На жаль, така ситуація є характерною не тільки для учасників Школи, але й для більшості громадян країни: практичний (не трибунний) багаторічний курс на «агрохолдингізацію» сільського господарства загнав тему кооперації на маргінес суспільного інтересу.

Водночас, після 24 лютого 2022 року важливість ролі мікро-малого та середнього сільськогосподарського підприємництва (ММСП) стала очевидною для суспільства. Великі агрокомпанії чутливі до потрясінь і при несприятливій ситуації можуть залишити певні території, що може викликати соціальне напруження. Малий виробник є членом громади, переносить негаразди легше і не відмовляється від  матеріальних та моральних зобов’язань перед громадою, де провадить свій бізнес.

Раз так, то пора й суспільству «повернутися обличчям» до сільськогосподарської кооперації.

А поки що ринки малодоступні для ММСП. Спробуйте продати невеликий обсяг зерна. Звичайно, це зробити можна, але за яку ціну. У Вас і у Ваших односельчан невеликі молочні ферми? Можливо, що не варто продавати часто за безцінь молоко перекупникам, а самоорганізуватися та налагодити переробку цього молока на сметану, йогурти, сири, отримуючи завдяки цьому вищі доходи.

Ринкова інфраструктура – заготівельні пункти, ринки, торгові мережі - не зорієнтована на ММСП. Тоді може варто подумати про кооперативне зберігання  та збут малини, яку вирощує Ваше село та й сусідні села теж.

Поки йде війна, поки на владних вершинах зрозуміють важливість реальної сільськогосподарської кооперації, актуальним стає лозунг: Спасіння ММСП – часто справа рук самих ММСП! Тому ветеранських фермерським господарствам варто зробити крок на зустріч кооперації!

Ветерани і ветеранки війни знають про важливість бойової кооперації. Та все ж, більшість ветеранів та ветеранок мало знайома з теорією та практикою кооперації. Значить, треба вчитися кооперації!

У рамках Проєкту підготовлено Практичний посібник для ветеранів і ветеранок «Основи сільськогосподарської кооперації» (https://fsv.dorada.org.ua/uk/osnovi-silskogospodarskoyi-kooperaciyi-praktichnij-posibnik-dlya-veteraniv-i-veteranok). Цей посібник – це спроба зацікавити ветеранів і ветеранок кооперацією, зокрема, сільськогосподарською,  допомогти розібратися у законодавстві, зрозуміти алгоритм створення та діяльності сільськогосподарського кооперативу; допомогти ветеранам-фермерам стати на новий для них шлях сільськогосподарської  кооперації.

На жаль, ще в довоєнні роки уряд якось уникав роботи з розвитку сільськогосподарської кооперації: жодних прямих стимулів, преференцій, жодної організаційної роботи… Але є інші можливості, які було б варто використовувати ветеранському сільськогосподарському бізнесу. Наприклад,  у Законі України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3551-12#Text)  відсутні норми, що стосуються ветеранських кооперативів й їх підтримки, але, водночас, є норми що можуть бути використані для цієї справи.

Сільськогосподарський кооператив – це бізнес. Управління цим бізнесом мають здійснювати добре підготовлені фахівці.      Державна цільова підтримка для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, що передбачена цим Законом, може бути використана для навчання ветеранів сільськогосподарській кооперації.

Ветеранські об’єднання у формі сільськогосподарського кооперативу можуть скористатися нормою цього Закону про те, що центральні та місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, надають ветеранським організаціям фінансову підтримку, кредити з коштів відповідних бюджетів, а також безплатно надають будинки, приміщення, обладнання та інше майно, необхідне для здійснення їх статутних завдань. Чому б ні?!

А те, що ветеранські організації звільняються від плати за користування комунальними послугами у приміщеннях та будинках, які вони займають, може суттєво допомогти ветеранському сільськогосподарському кооперативу на старті.

І, нарешті, ще одна важлива для ветеранської кооперації норма цього Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» про те, що підприємства ветеранів війни, у яких не менше ніж 60 відсотків від середньоспискової чисельності працюючих становлять учасники бойових дій та учасники війни, звільняються від сплати податку на прибуток. Тобто, ветеранський сільськогосподарський кооператив, навіть той, що діє з метою отримання прибутку, може бути звільнений від сплати податку на прибуток. Щоправда, такої практики ще нема, але чому б не розпочати її?

Можна вивчити кооперативне право, економіку кооперації, організаційні схеми, навчитися використовувати механізми державної підтримки,  проте майбутнє ветеранської сільськогосподарської кооперації буде залежати від поведінки та дій людей. Саме на індивідуальному рівні поведінка членів кооперативу буде визначати його успішність та довготривалістю існування.

Технологічні знання, основи маркетингу та менеджменту сьогодні вже досить високі в пересічного сільського мешканця. Ці знання можна в досить короткому часі суттєво підняти та й можна скористатись послугами професійних консультантів. А от зміна ментальності, формування загальноприйнятих суспільних цінностей – процес тривалий...

Успішні історії минулого та й сучасна діяльність кооперативів свідчить про важливість особистісних цінностей людини для діяльності кооперативу.

Необхідно бути чесним, розуміти і дотримуватись рівноправності в вирішенні важливих питань в щоденних та стратегічних питаннях кооперативу.

Необхідно розуміти, що кооператив - це економічна організація, що несе вигоди своїм членам, але є періоди коли кожен член має бути солідарним з іншими (при несприятливій ситуації на ринку, форс-мажор).

Кооперація - це особиста та взаємна відповідальність, тут немає чужих проблем. Всі разом несуть відповідальність не тільки за економіку кооперативу, але й за його імідж.

Будучи членом кооперативу кожен член дотримується певних етичних норм, що виключає фальсифікацію сільськогосподарської продукції, дотримується вимог щодо безпечності та якості.

Відносини довіри та взаємопідтримки формують групу, що завдяки своїм моральним якостям досягає кращого результату в економічній діяльності.

Український народ, який переможе у великій війні, потребуватиме змін, нових правил гри. Зокрема, у сільському господарстві. Такі правила мають бути зорієнтовані на те, щоб сільськогосподарські ММСП, зокрема сімейні фермерські господарства, бачили власну перспективу, а також те, що об’єднання в кооперативи - це вигідно. Це важливий крок для становлення та розвитку ветеранських сільськогосподарських кооперативів

Однозначно, поряд з цінностями кооперативи будуть послуговуватися кооперативними принципами та документами права щодо кооперації, але основа - це ціннісні люди, котрі хочуть змін, й самі здатні змінюватися. І вчитися кооперації!

У цьому процесі важливим моментом є успішні історії. Ветеранських сільськогосподарських кооперативів ще не так багато. Але вони вже є: «Перлина Одещини» (https://kurkul.com/karta-kurkuliv/10283-sk-perlina-odeschini), "Сади ветеранів АТО" на Тернопільщині (https://suspilne.media/66651-na-ternopilsini-cleni-veteranskogo-kooperativu-rozbudovuut-selo/), «Оберіг-Агро» на Миколаївщині (https://zemliak.com/news/biznes-u-seli/188-veterani-ato-na-mikolajivshchini-stvorili-silgospkooperativ) … І про це треба говорити.  Міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна переконана, що за дієвої підтримки підприємницьких ініціатив ветеранів війни з боку державних та неурядових структур кооперативи, господарські товариства, інші ветеранські бізнес-структури будуть успішно конкурувати на ринку праці (https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3370591-veteranski-kooperativi-mozut-uspisno-konkuruvati-na-rinku-praci-laputina.html).

Зростатиме значення й сільськогосподарських кооперативів й у повоєнний період. І це пов’язано є процесами євроінтеграції України.

Високі вимоги до безпеки та якості продуктів змусять сільськогосподарські ММСП суттєво змінювати підходи організації виробництва та збуту продукції. Їхній успіх на європейських ринках буде залежати від глибини кооперації. І це підтверджено досвідом постсоціалістичних країн. Наприклад, невеликі фермерські господарства Польщі через кооперацію є учасниками світового ринку продовольства (http://www.geograf.com.ua/poland/694-poland-agriculture), а сільськогосподарський кооператив Mlekovita пропонує понад 1500 різновидів продукції, яка надходить у 167 країн (https://forbes.ua/ratings/topoviy-biznes-zbidniv-na-ponad-11-mlrd-reyting-100-naybilshikh-polskikh-privatnikh-kompaniy-2022-21112022-9924).

Кооперація через свої цінності виховує солідарних людей, котрі можуть підставити плече в час скрути. Водночас, ветеранська солідарність, ветеранські цінності можуть надати новий поштовх для розвитку сільськогосподарської кооперації. І про це варто говорити навіть під час війни. Навіть якщо кооперативна перспектива, поки що, виглядає не дуже обнадійливою.

Ветерани та ветеранки, які не змогли долучитися до навчання у першому семестрі Школи сімейного фермерства для ветеранів і ветеранок війни, можуть дізнатися більше про сільськогосподарську кооперацію із підготовленого у рамках діяльності Школи Практичного посібника «Основи сільськогосподарської кооперації (https://fsv.dorada.org.ua/uk/osnovi-silskogospodarskoyi-kooperaciyi-praktichnij-posibnik-dlya-veteraniv-i-veteranok). Тут також є матеріали семінару «Основи сільськогосподарської кооперації» (https://fsv.dorada.org.ua/uk/navchalni-vebinari-shkoli-simejnogo-fermerstva-dlya-veteraniv-i-veteranok).

Прес-служба Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України

 
Довідково: Проєкт «Школа сімейного фермерства для ветеранів та ветеранок» здійснюється безпосередньо Всеукраїнською громадською організацією «Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України» та став можливим завдяки Програмі реінтеграції ветеранів, яку реалізує IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю Всеукраїнської громадської організації «Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України» і не обов’язково відображає погляди Державного департаменту США та IREX.