ДЕРЖАВНА ПІДТРИМКА ВЕТЕРАНСЬКОГО ФЕРМЕРСТВА

  • Роман Корінець
  • Організаційні питання
  • 27.07.23

Світлана Євчу, координатора проєкту «Школа сімейного фермерства для ветеранів і ветеранок»

Роман Корінець, директор Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України, керівник проєкту «Школа сімейного фермерства для ветеранів і ветеранок»

 

Коли ви заглянете на сайт Міністерства сільського господарства США (USDA), то прочитаєте таке:

«USDA підтримує героїв Америки

Готовність і оборона мають вирішальне значення для продовольчого та сільськогосподарського секторів Америки, а також для підтримки та зростання сільських районів Америки. Ось чому USDA шукає військових ветеранів по всій країні, щоб вони виконували функції, які забезпечують безпеку та надійність постачання продовольства в Америці, зберігають і зміцнюють сільські громади, а також відновлюють і зберігають довкілля.

Міністерство сільського господарства США хоче гарантувати, що ветерани, які хочуть повернутися додому або почати нову кар’єру на фермі чи в сільській громаді, мають інструменти та можливості, необхідні для досягнення успіху» (https://www.usda.gov/our-agency/initiatives/veterans).

Інструменти та можливості, що надає USDA для розвитку ветеранського фермерства, знайшли відображення й у законі про сільське господарство  - 2014 Farm Act (https://www.govinfo.gov/content/pkg/BILLS-113hr2642enr/pdf/BILLS-113hr2642enr.pdf): у складі міністерства має бути посада «Military Veterans Agricultural Liaison», що можна перекласти як  «сільськогосподарський зв'язковий між військовими ветеранами». Його ключове завдання: допомагати ветеранам, відстоювати інтереси ветеранів у взаємодії з працівниками USDA.

Спілкування з учасниками Школи сімейного фермерства для ветеранів і ветеранок дає підстави говорити про те, що  більшість із них поки що слабо орієнтуються у можливостях державної підтримки фермерських господарств, особливо сімейних фермерських господарств (СФГ).

Щоб заповнити цю прогалину у знаннях ветеранів у рамках діяльності Школи сімейного фермерства для ветеранів і ветеранок ми організували та провели семінар «Державна підтримка ветеранського фермерства» за участі представників Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства у справах ветеранів України, Українського ветеранського фонду, а також департаментів агропромислового розвитку Львівської та Кіровоградської обласних військових адміністрацій (http://fsv.dorada.org.ua/uk/seminar-dlya-veteraniv-i-veteranok-derzhavna-pidtrimka-fermerstva).

Насамперед, через війну, у цьому році Міністерство аграрної політики та продовольства України має не так багато інструментів та можливостей для підтримки ветеранського фермерства:

  • СФГ можуть розраховувати на компенсацію єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ).

ЄСВ - це страховий платіж, який сплачують роботодавці за своїх працівників, працюючих за цивільно-правовими договорами, а також самостійно сплачують фізичні особи - підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність. Цей регулярний та обов’язковий внесок потрібен, щоб застраховані особи змогли отримати соціальну допомогу у випадку безробіття, захворювань, для пенсійного забезпечення та інших передбаченим законодавством випадках.

Доплата за ЄСВ надається СФГ протягом 10 років. Це означає, що держава допомагає голові та членам СФГ (!) без статусу юридичної особи «заробляти» пенсію.

  • Для фермерських господарств через державну бюджетну установу «Український державний фонд підтримки фермерських господарств» (https://udf.gov.ua) реалізується програма з надання безвідсоткових кредитів.

У 2022 році було започатковано низку програм, які реалізуються за кошти міжнародної технічної допомоги: за Урядовою програмою «єРобота» (https://diia.gov.ua/services/categories/biznesu/yerobota) надаються гранти на створення та розбудову бізнесу, на підтримку тепличного господарства, садівництва, виноградарства, розвиток переробки.

У зв’язку із війною фінансування більшості програм і заходів державної підтримки для фермерів фактично призупинено. Ймовірно, що частина з них продовжиться й після війни, а також з’являться нові програми.

Оперативна інформація щодо напрямів державної підтримки сільгосптоваровиробників постійно  оновлюється сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України у розділі «Державна підтримка» (https://minagro.gov.ua/pidtrimka),  а також розміщується на сайті Міністерства економіки України у розділі «Бізнесу» (https://www.me.gov.ua).  Рекомендуємо регулярно відвідувати сайти цих міністерств!

А також сайт Державного аграрного реєстру - ДАР (https://www.dar.gov.ua/) - автоматизованої електронної системи, де містяться відомості про фермерів і їхню діяльність, а також і відомості про програми, гранти та додаткове фінансування. Претендуєте на отримання державної підтримки чи навіть грантів від міжнародних донорів, зареєструйтеся у ДАР. Інструкції, поради та інші важливі посилання для роботи в ДАР можна знайти на сайтах реєстру (https://www.dar.gov.ua/useful).

Майбутнім чи теперішнім ветеранам-фермерам варто звернути увагу й не на «чисто аграрні» програми, наприклад, Грант для ветеранів та членів їхніх сімей (https://diia.gov.ua/services/grant-dlya-veteraniv-ta-chleniv-yihnih-simej). Отримане фінансування надасть змогу почати власну справу, у тому числі фермерську, або розширити бізнес всім, хто має план, необхідні навички та бажання.

Не слід оминати ветеранам і ветеранкам, які хочуть займатися чи вже займаються фермерством, місцеві програми підтримки сільського господарства.

Прикладом такої підтримки може служити Комплексна програма підтримки та розвитку сільського господарства у Львівській області  на 2021-2025 роки (https://loda.gov.ua/documents/34804). Звертайтеся в департаменти агропромислового розвитку обласних адміністрацій – вам допоможуть!

Територіальні громади теж запроваджують власні програми/заходи підтримки фермерства. Шановні ветерани і ветеранки, комунікуйте з органами управління місцевих територіальних громад! Про місцеві програми/заходи варто знати і спробувати використати їх для розвитку власного господарства.

Варто нагадати ветеранам і ветеранкам також про Державну стратегію регіонального розвитку на період 2021-2027 роки (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/695-2020-%D0%BF#Text) та відповідні обласні стратегії, програми (https://www.vin.gov.ua/invest/rehionalni-prohramy-rozvytku/622-stratehiia-zbalansovanoho-rehionalnoho-rozvytku-vinnytskoi-oblasti-na-period-do-2027-roku). Тут також закладалися ресурси для розвитку фермерства, сільськогосподарської кооперації як важливих елементів регіонального розвитку. Можна очікувати, що після видворення окупантів з української землі ці інструменти «працюватимуть».

Тонкощі Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3551-12#Text) також знають далеко не всі ветерани і ветеранки. А тут є чимало новел, які можна було б використати для становлення та розвитку ветеранського фермерства, ветеранських сільськогосподарських кооперативів.

Наприклад, скориставшись правом на першочергове отримання земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва, можна розширити можливості ветеранського фермерського господарства.

Ветеран  має право на отримання позики для приєднання їх до інженерних мереж, комунікацій, без яких часто не обійтися у діяльності фермерського господарства.

Для того, щоб освоїти тонкощі фермерства у навчальних закладах, ветеран чи ветеранка можуть скористатися переважним правом на вступ до закладів вищої, фахової передвищої освіти, право на позаконкурсний вступ до закладів професійної (професійно-технічної) освіти і на курси для одержання відповідних професій, а також правом на отримання державної цільової підтримки для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти.

Надання ветеранським організаціям фінансової підтримки, кредитів з коштів відповідних бюджетів, а також безплатне надання будинків, приміщень, обладнання та іншого майна, що необхідне для здійснення їх статутних завдань; звільнення підприємств ветеранів війни, на яких не менше ніж 60 відсотків від середньоспискової чисельності працюючих становлять учасники бойових дій та учасники війни, від сплати податку на прибуток  - усім цим варто скористатися не тільки ветеранським фермерським господарствам, а й ветеранським кооперативам.

У підпорядкуванні Міністерства у справах ветеранів України працює Український ветеранський фонд (УВФ), що запустив низку програм мікрофінансування бізнесу ветеранів та членів їхніх родин (https://veteranfund.com.ua), в тому числі сільськогосподарського.

Якщо ви - ветеран чи ветеранка - хочете скористатися різними видами державної підтримки, звертайтеся до Міністерства у справах ветеранів України чи його територіальних відділень (https://mva.gov.ua/ua/pro-ministerstvo/teritorialni-organi?v=5f23f3a1bc606). Зателефонуйте на гарячу лінію УВФ () і отримайте консультацію фахівців Фонду.

А також контактуйте з Національною асоціацією сільськогосподарських дорадчих служб України (НАСДСУ): вже на старті Школи сімейного фермерства для ветеранів і ветеранок між Міністерством у справах ветеранів України та НАСДСУ було укладено меморандум про співпрацю. Сторони домовилися співпрацювати задля підвищення рівня знань і вдосконалення практичних навичок Захисників та Захисниць України щодо ведення сільськогосподарської діяльності та іншої підприємницької діяльності у сільській місцевості.

Формування системи державної підтримки ветеранського фермерства з використанням кращих світових практик – важливе завдання для подальшої роботи Школи сімейного фермерства для ветеранів та ветеранок. Можливо, й у Міністерстві аграрної політики та продовольства України після перемоги над ворогом з’явиться український «Military Veterans Agricultural Liaison».

Прес-служба Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України

 

Довідково: Проєкт «Школа сімейного фермерства для ветеранів та ветеранок» здійснюється безпосередньо Всеукраїнською громадською організацією «Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України» та став можливим завдяки Програмі реінтеграції ветеранів, яку реалізує IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю Всеукраїнської громадської організації «Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України» і не обов’язково відображає погляди Державного департаменту США та IREX.